Stimate domnule Arafat,
Probabil nu veți citi niciodată ce scriu eu aici. Dar ați declarat următoarele:
Cei care urlă și nu le plac măsurile să ne spună cum văd ei lucrurile
Domnule Arafat, eu sper că am voie să spun cum văd eu lucrurile. Asta chiar dacă nu urlu. Nici măcar nu sunt unul dintre oamenii pozați în piețe sau în fața prefecturilor, despre care opinia publică s-a exprimat într-un mod dezgustător. Că sunt „țigani”, „handicapați”, „idioți”, „proști”, „proxeneți”, „bombardieri”, „curve”, „șoșoci” etc. Or, eu sunt doar un law abiding citizen (cetățean care respectă legea). Nu sunt de nicio etnie, nu susțin niciun partid, am studii superioare făcute la stat, la o facultate bună, cu bursă și așa mai departe. Am programare la vaccin vineri, am o părere neutră față de Bill Gates, dar și față de manele. Nu sunt conspiraționistă. Sunt centristă, așa că mă urăsc ambele extreme, și vreau să vă spun și eu cum văd lucrurile.
În primul rând, dle. Arafat, nu e vorba că nu „ne plac” măsurile. Nu îmi place gemul de căpșuni, nu îmi place când plouă afară, dar cu noile restricții nu e o problemă de plăcere. E o problemă că ne-am săturat de măsuri OBOSITOARE. Pe lângă sănătatea fizică, noi, oamenii, avem și sănătate mentală. Noile restricții nu le protejează pe niciuna dintre acestea. Așa că, iată cum văd eu lucrurile.
A. Restricțiile nu sunt clare
Există 4 cote noi: 4, 3.5, 7.5 și 7. Presupun că nu s-au abrogat încă celelalte 3 cote pentru HoReCa, deci se suprapun peste acestea. Contează și ziua săptămânii, și dacă e vreo sărbătoare. Azi-mâine contează și ce Ascendent am în Casa Capricornului. Nu știu, că nu-s Neti Sandu. Sunt de acord să nu ies din casă, dar nu mă puneți să fac integrale ca să îmi calculez programul. Dacă mi-e greu mie, ca inginer, cum credeți că e pentru alții? A ajuns lumea să facă mai multă statistică decât cine trebuie să facă statistică (a se vedea punctul E.).
B. S-a zis de sute de ori că se aglomerează magazinele.
Am găsit opinii conform cărora, dacă nu ne convine, n-avem decât să ne trezim la 5 dimineața, să ne facem cumpărăturile înainte de program. Apoi, vin informări că așa e în toată Europa, dar mulți europeni sunt deja obișnuiți cu programe scurte la magazine. Țările „cu apă caldă” au mijloace de transport libere, piste de biciclete și 5 feluri de Glovo. De ce s-a putut cu program normal la supermarket în timpul lockdown-ului, și acum nu?
C. Vacanțe deșănțate
Copiii au o lună de vacanță, după o lună în care am putut să-i ducem. Ba eu nu am putut, că în ultimele două săptămâni a stat acasă pentru că a strănutat o dată la grădiniță. Știți cum e să lucrezi de acasă cu un copil de 4 ani? Credeți că online-ul e o soluție pentru el? Chiar și în cazul ideal în care aș vrea să-i ofer o vacanță adevărată, și aș avea acele zile de concediu, unde să-l duc să se distreze? Până unde pot ajunge înainte de ora 18?
D. Ați închis sălile de fitness fără niciun fel de bază științifică
Nu au fost focare la sălile de fitness, regulile erau extrem de stricte. Instructorii făceau ore cu 4 oameni într-o încăpere, la 3m distanță. Anul trecut, la Bazna, m-au rugat să port masca ÎN PISCINĂ, așa udă cum e, chiar dacă legea nu o cere, doar ca să nu ia amendă complexul balnear unde eram cazată. În sălile de fitness era o curățenie de puteai să lingi de pe jos, nebulizatoare și tot felul de minuni cumpărate pentru a fi lăsați în pace. N-a ajuns.
Apropo de sport, care ne crește nouă imunitatea. Nu am voie să ies la alergat fără mască, decât în spațiile fără trafic pietonal. Ce înseamnă asta, dle. Arafat? Știți, masca transpirată/condensată/umedă nu mai e de niciun folos. La baza sportivă am voie să dau jos masca și să alerg, sau e trafic pietonal? Trebuie să fug neapărat într-o pădure? E ok ca o femeie să alerge singură într-o pădure pustie? E ok să conduc până în afara orașului doar ca să dau o tură de un kilometru?
E. Nu s-a făcut niciun studiu cu privire la eficiența restricțiilor luate.
Cu cât la mie se reduce incidența la fiecare oră tăiată din ziua românului? Care e planul de revenire la normalitate? De ce râde lumea de dl. Boc atunci când cere experimente de concerte distanțate fizic, așa cum s-au făcut în Spania, Germania și alte țări. Putem importa doar măsurile restrictive? Lucrurile bune nu le putem prelua? Ați luat în calcul gradul de conformitate la măsuri? Cât de drastice trebuie să fie măsurile ca oamenii să nu le mai respecte, așa cum s-a întâmplat acum? Ați comandat măcar un sondaj de conformitate? Avem niște rezultate?
Un prieten a distribuit curba lui Lauffer. Arată cam așa, și seamănă cu ce spun eu:
F. Un lucru din dresajul de bază
Comportamentul pozitiv se recompensează, cel negativ se pedepsește. Campania de vaccinare mergea foarte bine. În sfârșit nu mai eram codașii unui top european, de mână cu Bulgaria. Ba chiar avem rezultate impresionante la vaccinare, pentru care atât dvs., cât și românii trebuie FELICITAȚI. Și atunci de ce vine un val de măsuri restrictive acum, când vaccinarea merge? De ce nu ați luat aceste măsuri acum o lună, iar acum să începeți să lărgiți șurubul, ca oamenii să simtă că vaccinarea are sens? Tot mai mult aud în jur opinii precum „dacă oricum stau acasă, de ce să mă mai vaccinez?”. Oamenii se simt pedepsiți, dle. Arafat.
G. Posibile variante
Sprijinirea concretă a lucrului de acasă. Acolo unde nu se poate de acasă, program decalat. Subvenții pentru comenzile online. Controale noaptea după gălăgie și scandal. Mi-e imposibil să cred că Poliția nu știe unde se adună petrecăreții, sau că nu poate aplica o amendă consistentă (4000 de lei nu e consistent). Mai mutați filtrele alea care stau în același loc, că știe toată lumea cum să le evite. Beneficii pentru cei vaccinați. Estimări concrete și realiste, consecvență în aplicarea legii*. Experimente și studii. Fără mască în exterior, în zonele unde distanțarea se poate face corespunzător (eu una nu voi purta mască pe munte). Mijloace de transport decente. Autorizarea divertismentului controlat, că momentan se întâmplă ca pe vremea Prohibiției și lumea se adună în case la distracții ilegale. Nu știu, la asta vă așteptați când ați întrebat „cum vedem noi lucrurile?”. Ah, i-ați întrebat, direct, doar pe cei care urlă. Ăia știu și eu ce își doresc, dle. Arafat. Dar dacă dvs. nu veniți în întâmpinarea „centriștilor”, centriștii vor începe și ei să urle. Și nu ne mai cereți să ne exprimăm, dacă nu ne ascultați când vorbim civilizat. Dvs. i-ați creat pe „urlători”, ascultând doar atunci când se urlă, sau deloc.
(*) un caz concret: pe drum spre grădiniță, duceam copilul în brațe și mi-a tras de mască. Au trecut pe lângă mine 4 jandarmi, care m-au oprit să mă atenționeze să îmi pun masca la loc. Dacă trăgeam de o țigară în loc să car copilul, ar fi fost ok să las masca jos, nu?
Salut Calina. Desi tu ai foarte mula logica in ce scrii, iti racesti degetele de pomana. Aici nu e vorba despre prostie, nu e vorba despre incompetenta. Sunt doar niste oameni foarte smecheri (dupa cum observi la nivel global, nu doar la noi) care si-au dat seama ca toate prostiile gen „social media” sunt Hitler’s wet dream. E vorba despre ticalosie, nu prostie. E vorba despre distrugerea oricarei libertati de gandire in schimbul confortului ieftin. Toate masurile astea care nu au evident nici un sens sunt puse cu un scop bine definit: sa vada cum reactioneaza populatia. Exemplu concret: oameni care vor sa poarte masca desi vaccinati, si IN AER LIBER pentru ca sa nu fie vazuti ca „republicani” in SUA. Majoritatea oamenilor nu sunt capabili de gandire critica si la rece, ci vor ca cineva sa le alimenteze frenezia fara de care nu pot trai.