După cum unii dintre voi deja știți, pregătesc o carte despre puterea miturilor antice în societatea modernă. Mi-a plăcut mereu această idee că oamenii care au trăit acum mii de ani ne erau, de fapt, foarte asemănători. Nu aveau tehnologiile și cunoștiințele noastre, însă iubeau la fel, se gândeau la fel la aspectele vieții și sufereau de vicii și defecte asemănătoare celor de azi. În scrierea acestei cărți, am rămas cu o mică povestire care nu își are neapărat locul în tema mai largă, așa că am decis să o postez, aici, pe scurt.
Programator de meserie, am avut adesea de implementat o funcționalitate care se numește, pe engleză, breadcrumbs. Este vorba despre acea secțiune aflată de obicei în partea de sus a site-urilor web, care arată structura arborescentă a site-ului și unde se află utilizatorul, pentru a ușura navigația.
Spre exemplu, dacă intrăm pe pagina unui smartwatch Apple de pe EMag, avem următoarele:
Acest mic meniu oferă utilizatorilor posibilitatea să exploreze ușor oricare categorie mai mare din care face parte produsul căutat.
Numele englezesc de breadcrumbs (firimituri de pâine) se referă la basmul lui Hansel și Gretel, când aceștia își marchează drumul înspre mijlocul pădurii cu firimituri de pâine, pentru a recunoaște același drum de întoarcere. Și este un nume foarte potrivit, pentru că asta face și acest meniu: ne arată drumul (de) parcurs spre o anumită pagină.
Însă cel mai interesant a fost când lucram cu o firmă franceză, care m-au rugat să implementez “fil d’Ariane” (firul Ariadnei). Într-adevăr în mitul antic grecesc, Ariadna îl sfătuiește pe Tezeu să își desfășoare un fir pe drumul parcurs în Labirint, ca să își poată găsi drumul spre ieșire după ce ucide Minotaurul. Clienții francezi, se refereau, desigur, la ceea ce englezii numesc “breadcrumbs”. De altfel, și în limba română, expresia “firul Ariadnei” are sensul de fir călăuzitor de-a lungul unui drum.
Iată, așadar, cum un concept de mii de ani își face locul într-o tehnologie modernă. Cam despre asta încerc să scriu în cartea mea. Suntem și gândim la fel ca acum mii de ani.