Da, programatorii au (sau pot avea) succes în dragoste
Da, programatorii au (sau pot avea) succes în dragoste

Da, programatorii au (sau pot avea) succes în dragoste

credit imagine: India BBC

Ca orice român care se respectă, am o părere despre absolut orice. Evident, după fotbal și politică, al treilea subiect fierbinte este dragostea. Însă mi-a luat-o înainte un domn pe nume Adrian Vîntu, în articolul său “De ce programatorii nu au success la fete”. Citit pe diagonală, pare un articol plin de stereotipuri și de victimizare, însă domnul propune un antrenament în inteligența emoțională care s-ar putea într-adevăr să ajute acei programatori cu probleme în relații.

Însă vreau să aduc câteva precizări. [Cam pe aici începe rolul meu de Dr. Love.] Înainte de a începe, doresc totuși să vă amintesc că discuția se poartă la nivel de relație amoroasă, nu de impresionat pițipoance. E un factor foarte relevant, însă despre gusturile proaste și nepotrivirile de caracter se poate vorbi altădată. Să presupunem așadar că eroul poveștii noastre este un tânăr programator care vrea să impresioneze o femeie inteligentă și cultă, de o altă profesie decât cea de programator.

Storytelling — Mitul că programatorii ar avea relatări abstracte și plictisitoare de la locul de muncă.

  1. Unele dintre cele mai populare întrebări la un interviu de programare sunt cele de tipul ELI5 (Explain Like I’m 5/Explică-mi ca unui copil de 5 ani). Un programator care nu își poate explica (măcar parțial) munca în termeni simpli, este un programator slab, care probabil nu înțelege nici el cu exactitate ceea ce face.
  2. Mai mult decât atât, munca de zi cu zi este abstractă pentru majoritatea profesiilor: un medic nu va explica exact particularitățile unghiului în care face o incizie, se va rezuma la a spune că a salvat pacientul în operație. Arhitectul nu îți va explica formula curbei Bezier pe care a ales-o pentru ultima schiță, avocatul nu îți va recita fiecare speță, bona nu îți va descrie culoarea scaunului copilului pe care îl îngrijește etc.
  3. În cele din urmă, a povesti ceva într-un mod interesant ține de șarmul personal al naratorului. Un om cult, cu imaginație și lejeritate în vorbire poate să facă cea mai anostă poveste despre un release să pară mai interesantă decât Odiseea.

Sfaturi de dragoste de la o femeie-programator

Ce puteți face, ca bărbați-programatori, pentru a impresiona o femeie? În experiența mea, toți programatorii care arată îngrijit și au o personalitate plăcută au și succes la femei pe măsura lor. Mare atenție la cele două componente.

Prima nu înseamnă neapărat a fi Brad Pitt, însă, obiectiv vorbind, majoritatea femeilor sunt atrase de bărbați care arată sănătos. Ce înseamnă asta? În mod obligatoriu o bună igienă, adică minim un duș pe zi, dinții curați, părul tuns, barba rasă sau bine întreținută. Legat de corp, nu e nevoie ca bărbatul să fie un Adonis cu 11% grăsime corporală, dar trebuie să arate ca un om sănătos, care nu va face infarct în timp ce înfulecă o pizza plină de grăsime la birou. Toate acestea sunt elemente cu efect psihologic, majoritatea femeilor dorindu-și parteneri rezistenți intemperiilor (fizice și psihice).

A doua e mult mai complicată. O personalitate plăcută se dezvoltă exclusiv prin exercițiu social, capitol la care programatorii stau mai slab, petrecând uneori mult prea mult timp în fața ecranelor. Recomand cartea Aureliei Marinescu, vestita “Codul bunelor maniere astăzi”. Puteți găsi acolo bazele artei conversației, inclusiv sfaturi legate de subiecte abordabile în societate.

Disclaimer: sfaturile de mai sus sunt subiective, însă au fost discutate cu mai multe reprezentante ale sexului frumos. Dacă apar manifestări neplăcute, țineți minte că Dr. Love e un titlu onorific, nu medical.